Tämän päivän jälkeen tekee mieli paijata suomalaista korkeakoulupolitiikkaa oikein kunnolla! Toisin kuin hyisessä Suomessa, täällä ei tunneta kirjastoissa käsitettä "kurssikirjat". Jokaista kirjaa on yleensä tasan yksi kappale ja se on tietysti ikuisuuslainassa jollain rohvessoorilla. Piheyttäni yritin tietysti etsiä kaikkien kurssien kirjoja sinällään massiivisesta "peacock" kirjastosta, mutta tuloksetta. Ei siinä sitten muu auttanut kuin lätkäistä Visa ja hutera pino massiivisia opuksia tiskiin. Ensi kuussa eräs vähemmän luotettava pankki muistaa minua sitten yli 250 taalan eli hieman alle 200 euron laskulla.
UofT:n kirjakauppa on myös jokseenkin osallinen toiseen ilmiöön, jota Suomesta saa etsimällä etsiä. Kirjakauppojen harteilla nimittäin lepää yliopistotuotteiden myyminen. On tusina erilaista hupparia, sukkia, juomapulloja, t-paitoja, takkeja, lakkeja, laukkuja jne. Yhteistä tuotteilla on tietysti mahtipontisella fontilla kirjoitetut sana- ja kirjainyhdistelmät: "University of Toronto", "U of T" ja "Varsity"*. Esimerkiksi pikaisesti laskettuna löysin melkein 20 erilaista mappia yliopiston tunnuksilla. Jännää tässä on juuri se, että itseäni huvittaisi kovin nähdä Jyväskylässä, tai miksei Oulussakin, liki jokaisella vastaantulijalla yliopiston "mainos" päällään. Eipä tarvisi kauaa Suomeen huippuyliopistoja kaavailla, jos Suomen nuoriso saataisiin hullaantumaan vastaavanlaiseen joukkoharhaan yhtenäisyyden tunteesta. Kolme hurraa huutoa konformismille ja ostettaville identiteeteille!
* Varsityllä tarkoitetaan paitsi keskustan kampuksella harjoittelevaa am. jalkapallojoukkuetta, myös paikallista ylioppilaslehteä.
Fakta Kanadasta nro. 3
Kanadalainen yliopisto-opiskelu ei ole millään muotoa helppoa. Yhtä 3,5 kk kurssia varten täytyy lukea 600 sivua teoriaa, n. 20 artikkelia, pitää esitelmä täydelle luentosalille (suosikkini :) ja tietysti kirjoittaa parikymmensivuinen rapsakka essee. On aikoja jolloin pitää todella pohtia, että mihinkähän kohtaan yhtälöä tulisi kirjoittaa "uni" ja "vapaa-aika"?
Lopputilitys Thaimaasta
16 vuotta sitten
1 kommentti:
Jep. Myös täällä on joutuu ostamaan kurssikirjat, ja taitaa olla suurinpiirtein samaa hintaluokkaa. Ja täälläkin myydään samassa yliopiston kirjakaupassa kaikenlaista yliopistotuotetta, joita näkee kampuksella melkein joka toisen vastaantulijan päällä.
Sen sijaan yhtä paljon hommia täällä ei joudu tekemään :)
Lähetä kommentti