Jokaisella tarinalla on alkunsa ja loppunsa. Nyt on aika päättää tämä taipale ja suunnata katse kevääseen. Toimikoon tämä kokemus pohjana uusille seikkailuille. Sen sijaan, että jatkaisin metofoorista liihottelua pilvilinnojen ja taivaanlintujen valtakunnassa, kertoilen vaikka viimeisestä viikosta ja lomamatkastani itäiseen Kanadaan.
Kyseisen opintomatkan kohteenahan oli tietenkin kaikki suuremmat kaupunkikeskukset sekä maan pääkaupunki (viimainen kyläpahanen). Erityisen metkaa reissussa oli se, että kaikki meni pelottavankin nappiin. Suurin vastoinkäyminen lie kengännauhan katkeaminen tai se, että ranskankielisillä on vaikeuksia ymmärtää ranskaani. Kieliteknisesti ranskahan on minulle tuikituntematon ja varsin omituinen kieliviritelmä. Vaikka en kyseistä kieltä olekaan koskaan opetellut, olen sitä kuitenkin opettanut - tosin vähemmän menestyksekkäästi.
Ensimmäinen kohde kartalla oli luonnollisesti Montreal. Kyseinen kaupunki osoittautui valitettavan samanoloiseksi Toronton kanssa, ja ei siksi tarjonnut ihmeempiä elämyksiä. Tosin tarpominen puolimetrisessä hangessa rajoitti hieman liikehdintää. Katsastimme kuitenkin Kanadan toiseksi parhaan yliopiston, McGill'n, ulkopuolisesti sekä tutustuimme satoihin putiikkeihin, jotka myivät tietenkin kuuminta hottia. Ryysyjä ja rytkyjä oli siis tarjolla varsin huokeaan hintaan; kanadalaiset näyttivät alkaneen tammialen jo joulukuun alusta, erikoista. Erityisen häiritseväksi koin kanadalaisen myyjäkulttuurin. Astuessaan vähän tyhjempään liikeeseen myyjä hyökkää selän takaa mukanaan jo valmiiksi jos jonkinmoista takkia ja karvalakkia. "Please mister - You have to try this on, it looks so much better with jeans" (samaan aikaan toinen myyjä tunkee jotain hattua päähän). Todella - todella ahdistavaa toimintaa. Sanotaanpa vaikka näin, jos kyseiset myyjät eivät olisi saartaneet, olisin hyvinkin voinut tukea kyseisiä liikkeitä vaikkapa sijoittamalla päähineeseen tahi paitaan. Ruokapuolen suhteen Montrealissa tuli nautittua Poutinea, joka on siis jonkinmoinen paikallinen rasvaherkku. Ei se hirmu hääviä ollu.
Toinen kohde oli, pakettimatkan muodossa tosin, Quebec city. Kyseinen kaupunki olikin sitten ihan tyystin erilainen kaikkiin aiempiin verrattuna. Oli konkreettisesti vanha ja uusi Quebec. Vanha oli luontevasti valjastettu paikallisen kansantalouden lihottamiseen. Uusi jäi vastaavasti kokematta tiukan aikataulun takia, mutta kauempaa katseltuna se näytti melko eurooppalaiselta. Kyseisellä retkellä käväisimme ihailemassa myös Montmorencyn putouksia (30 metriä Niagaran putouksia korkeammat). Muuten päivä kului lähinnä pikkubussissa istuen kuunnellen opasta, joka puhui innokkaasti nähtävyyksistä, mutta valitettavasti mandariinikiinaksi..
Kolmas kohde matkallamme olikin pääkaupunki Ottawa. Tämä mesta olikin sitten ihan omaa luokkaansa. Hostellin sijaan majoitus hoidettiin couch surfing-palvelun kautta. Eli tuntematon antaa sohvansa toisen tuiki tuntemattoman yösijaksi. Meitä isännöi haitilaista syntyperää oleva William, joka kertoili kaikki niksit Ottawan pikakelaamiseksi yhdessä vuorokaudessa. Koimme kaikki keskeiset nähtävyydet: national galleryn, parlamenttitalon ja beaver's tail'n (rasvassa keitetty lättänä munkki). Kaupunki itsessään oli kyllä ehdottomasti käymisen arvoinen, vaikka täälläkin tuli lunta roppakaupalla. Välillä tuli fiilis kuin olisi talsinut tuulisen Oulun katuja.
Reissun jälkeen on tullut lähinnä hamstrattua joululahjoja ja oltuna ölövinä. Nyt lentojen lähtöön on noin kuusi tuntia ja tietysti tämä on se päivä, kun ulkona mylvii kunnon lumimyrsky. Eli hyvällä lykyllä laskeudun kotimaan kamaralle jahka routa sulaa ja paju puskee hiirenkorvaa.
Janne kiittää ja kuittaa. Olihan seikkailu - seuraavaa odotellessa..
Fakta Kanadasta nro. 12
Mielenkiintoistaa on se kuinka paljon olen juonut kahvia täällä ollessani. Normaalisti juon yhden Hortonin ison kahvin päivässä, joka on noin 3,5 desilitraa. Summa summarum kokonaiskulutukseksi tulee parahultaisesti 320 litraa / 3 kk. Onkohan tämä enää tervettä..
Lopputilitys Thaimaasta
16 vuotta sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti